aswebo_renovatie landingsbaan

De grondige renovatie van de start- en landingsbaan 25L/07R op Brussels Airport door Aswebo, het wegenwerkebedrijf uit Drongen dat deel uitmaakt van de groep Willemen, is vroeger dan gepland afgerond.

Na minder dan 3 maanden werkzaamheden, en 18 dagen vroeger dan gepland, is de start- en landingsbaan weer 24 uur per dag in gebruik. De gunstige weersomstandigheden de afgelopen maanden maakten het mogelijk om sneller dan gepland te werken. Tijdens de werkzaamheden waren er ook geen onvoorziene problemen die het werk konden vertragen.

“Daarnaast hebben onze partners Aswebo en Louis Stevens & Co – JDC Airports alles in het werk gesteld om de werkzaamheden zo snel mogelijk te laten verlopen om zo de hinder voor passagiers maximaal te beperken. Ook dankzij de goede samenwerking met Belgocontrol en de luchtvaartmaatschappijen is de hinder voor passagiers beperkt gebleven”, laat Brussels Airport weten in een bericht op hun website.

HR Manager Dirk Herman van Aswebo benadrukt dat bij de keuze van de materialen en inrichting werd gekozen voor de nieuwste technieken en innovaties om het vliegverkeer veilig en efficiënt te laten verlopen.

Ook aan duurzaamheid is door Aswebo veel aandacht besteed. Zo is voor de bebakening op de baan gekozen voor energiezuinige LED-lampen in plaats van halogeenlampen. Op de baan is de nieuwe techniek van grooving gebruikt. De 85.000 groeven staan op 3 à 4 centimeter van elkaar over de hele lengte van de baan. Dit heeft als voordeel dat het regenwater makkelijker kan wegvloeien. De banden van vliegtuigen hebben ook een betere grip op de baan in slechte weersomstandigheden en slijten minder snel.

Tijdens de werkzaamheden werd het afgeschraapte asfalt gemalen om te hergebruiken in de fundering. Op deze manier werd niet alleen 100.000 ton afval vermeden, maar hebben ook 4.000 vrachtwagens minder moeten af- en aanrijden op de werf. Een CO2-besparing van 860 ton.