foto_Drongen_Nuscience

Nuscience investeert 35 miljoen  euro in een nieuwe fabriek  voor veevoederadditieven. Ondanks de hoge loonkosten bouwt CEO Patrick  Keereman ze in Drongen. ‘Omdat we hier de expertise hebben. We bouwen hier de beste fabriek ter wereld in onze stiel. Daar kunnen ze in China of in Brazilië niet aan tippen.’

Nuscience heeft een 55 meter hoge productietoren gebouwd  in Drongen. Een investering van 35 à 40 miljoen euro. De toren  staat  er al en is zichtbaar vanaf de E40, maar  officieel wordt de nieuwe fabriek  pas begin oktober in gebruik  genomen. ‘Het was moeilijk een plek te vinden  hier in de streek  waar we zo hoog mochten bouwen’, zegt Nuscience-CEO Patrick  Keereman. ‘Maar we moesten echt zo hoog kunnen gaan, want voor veevoeder  is het belangrijk zo netjes  mogelijk te produceren. En wanneer je van boven naar  beneden gaat, beperk  je het gevaar op contaminatie.’

Nuscience maakt additieven voor veevoeders, zoals vitamines, mineralen en aminozuren, die de gezondheid van vee, varkens en kippen  bestemd voor de vleesproductie moeten verbeteren. Daarnaast produceert het bedrijf ook verbeterde voeding voor zeer jonge dieren. ‘Er beweegt veel in de sector’, legt Keereman uit. ‘De vraag naar  gezonde voeding wordt steeds  groter, denk maar  aan McDonald’s dat geen antibiotica meer wil in het vlees van zijn hamburgers. Daardoor gebruiken steeds  meer veeboeren onze producten. Dankzij onze additieven zijn dieren minder ziek en is er dus minder nood aan antibiotica.’

De omzet van Nuscience, toen nog bekend als Vitamex, bedroeg tien jaar geleden  zo’n 50 miljoen  euro. Vandaag  is dat 450 miljoen  euro. De groei komt vooral uit opkomende markten zoals China en Brazilië, waar de consumptie van vlees nog toeneemt. Keereman: ‘De middenklasse groeit daar sterk. En zodra de mensen wat meer centen hebben, beginnen ze vlees te eten.’  In China is dat vooral varkensvlees. Nuscience bouwde daar eerder dit jaar een nieuwe fabriek, waardoor het er nu twee heeft. Die produceren enkel voor China. ‘Wist u dat de helft van de varkens in de wereld in China zitten?’, lacht Keereman.

Op de vraag waarom Nuscience besliste  een fabriek  in Drongen te bouwen  in de plaats  van in een land met lagere loonkosten, antwoordt Keereman prompt: ‘Omdat we hier de expertise hebben. We bouwen  hier de beste fabriek ter wereld in onze stiel. Daar kunnen ze in China of in Brazilië niet aan tippen. Komt er nog bij dat we logistiek gezien zeer goed liggen. We kunnen van hieruit sneller  leveren  aan Algerije dan vanuit  onze fabriek  in Madrid. Ook Thailand en de Filipijnen worden van hieruit bevoorraad. Niet vanuit  China. We hebben hier uitstekende transportverbindingen.’

Slechts 10 tot 15 procent van wat in Drongen wordt  geproduceerd, is voor de Benelux. De rest is voor de uitvoer. Nuscience kocht onlangs een bedrijf in Brazilië, waardoor het ook daar de touwtjes stevig in handen heeft op de veevoedermarkt. ‘We hebben nu een mooie spreiding van fabrieken wereldwijd en dat is goed, want het kan nooit overal tegelijkertijd slecht gaan’,  vindt Keereman.

Veevoeders  is een bijzonder cyclische business, die sterk afhangt van de prijs voor vlees. ‘Het eigenaardige is dat niet de vraag van de consument onze business bepaalt, maar de capaciteit van de vleesproducenten. Dalen de prijzen  voor varkensvlees in China omdat er overcapaciteit is, dan gaan ze daar  meteen snoeien in hun productie. En dat voelen wij natuurlijk. Maar vandaag zitten  de prijzen  weer goed in China’, duidt  Keereman.

‘Om diezelfde  reden  hebben wij de economische crisis hier in Europa amper gevoeld. De varkensboeren zijn hier gewoon voort blijven investeren.’