wegenwerken

Op 28 juli start de derde en meest ingrijpende fase van de heraanleg van de B401. Dan gaat de B401, de afrit van de E17 naar Gent-Centrum volledig dicht. Naast het centrale gedeelte tot het Zuidpark zullen nu ook de oprit naar de E17/E40 en de afrit naar de stadsring dicht gaan. Door de slechte staat van het viaduct vlotten de werken minder snel dan gepland. Om tijd te winnen zal de derde fase van de werken dan ook met enkele weken verlengd worden. Gezien de grote impact op het verkeer is het belangrijker dan ooit om de komende maanden anders naar Gent te komen.

Verkeerssituatie van 27 juli tot 22 september
In de nacht van zondag 27 op maandag 28 juli worden de signalisatie en markeringen op het viaduct aangepast. Vanaf 28 juli, voor de ochtendspits, gaat de nieuwe verkeerssituatie in voege. Vanaf dan tot 22 september is de B401, tussen de E17 en het Zuidpark afgesloten voor het verkeer.

B401_Fase3_variant_C_small

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bereikbaarheid in augustus en september
De beste manier om vlot naar Gent te komen is te kiezen voor het openbaar vervoer en/of de fiets. Wie toch met de auto komt laat deze best staan op één van de Park+Rides om dan met tram, bus of fiets verder te reizen.
Verkeer komende van de E40 uit de richting van Oostende kan de afslag Sint-Denijs-Westrem kiezen en richting Flanders Expo rijden. Automobilisten komende uit de richting van Brussel nemen best de afslag in Merelbeke om dan de R4 te kiezen. Verkeer van de E17 komende uit Antwerpen kan in Destelbergen ook best de R4 oprijden. Verkeer op de E17 komende uit Kortrijk verlaat in De Pinte de autosnelweg en rijdt verder over de Oudenaardsesteenweg (N60) richting Gent.
Door de werken op de Brusselsesteenweg (N9) en aan het UZ Gent zijn de afritten Gentbrugge en UZ Gent van de E17 enkel voor lokaal verkeer bestemd.

Gewijzigde fasering
De fasering van de werken is aangepast. Dit is te wijten aan het feit dat het brugdek in slechtere staat was dan de proefboringen tijdens de voorbereiding van de werken hebben uitgewezen. Daarom is er meer tijd nodig om de renovatiewerken te voltooien. Concreet betekent dit dat de fase waarbij de B401 volledig afgesloten is enkele weken langer zal duren, tot 22 september. Dit laat de aannemer toe om tegelijkertijd zowel op het centrale deel, de oprit als de afrit te werken en tijd in te halen. Vanaf 22 september zal de fly-over, het centrale deel van het viaduct, en de oprit naar de E17/E40 opengesteld worden. Het einde van de werken blijft, zoals gepland, voorzien voor eind oktober.

Veiligheid
Het huidige viaduct is in slechte staat. Door de trillingen van de opbraakwerken kan ook beton loskomen aan de onderzijde van het viaduct. Dit wordt nauwgezet in de gaten gehouden. Bij het minste risico worden delen van de wegen onder de B401 tijdelijk afgesloten.

Blijf anders naar Gent komen
In de komende maanden wordt de grootste impact op het verkeer verwacht. Het wordt meer dan ooit nodig dat mensen voor alternatieve vervoersmodi kiezen om naar Gent te komen. Buzz en het Agentschap Wegen en Verkeer willen iedereen bedanken die al inspanningen doet en alle anderen aanmoedigen om ook over te stappen. Alle info over alternatieven vindt u op www.buzzgent.be.

Meer informatie
Alle info over de fasering, verkeerssituatie en omleidingen vindt u op www.wegenenverkeer.be/B401. Op deze webpagina kan u zich inschrijven voor de digitale nieuwsbrief en op de hoogte blijven van de werken.